Huis Baetens

Streng doch rechtvaardig

De particuliere opdrachtgevers Sandor en Judith woonden in een krap stadsappartement in het hartje van Arnhem. Met de komst van de eerste kleine was de situatie niet langer houdbaar.

Sandor en Judith hadden als wens een moderne, eigentijdse en strakke startersvilla om hun prille gezin groots te huisvesten. De architectonische referentiebeelden van Sandor en Judith onderstreepten deze ambitieuze wensen.

Op de begane grond zouden alle dagelijkse activiteiten een plaats moeten krijgen. In aanvulling hierop wenste Sandor een kantoorruimte aan huis. Judith pleitte voor een grote, open en overzichtelijke leefruimte zodat er maximaal zicht blijft op spelende kinderen.
Op de verdieping liggen de meer private functies als slaapvertrekken, badkamers en een atelier.

Huis Baetens te Elst van JagerJanssen

Plattegronden huis Baetens te Elst door JagerJanssen architecten BNA

Globale opzet en materialisatie

Het woonhuis bestaat uit twee woonlagen. De onderste woonlaag is zwaar en aards gematerialiseerd: donkere stenen met doorgestreken voegen geven het basement een abstract rotsachtig karakter. Het basement draagt de lichtere tweede woonlaag, een ‘houten monoliet’ dat lichter van kleur, lichter van gewicht en lichter van ontwerp is. De belijning van het trespa plaatmateriaal doet vermoeden dat het gehele volume is opgebouwd uit massieve blokken.

De materialen zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd en benadrukken de conceptuele opbouw van de woning: een stevig basement met daarboven ‘zwevend’ de houten monoliet. Een doorgaande glasstrook tussen de twee lagen benadrukt dit effect. Het ‘binnenwerk’ van de geslepen houten monoliet is zacht gematerialiseerd door gebruik te maken van dubbelwandige translucente kunststof gegolfde panelen die zich naadloos uitstrekken over de gehele breedte.

Volgens beeldkwaliteitsplan staat de voorgevel streng en strak in het gelid. De voorgevel oogt formeel door de symmetrische plaatsing van het kozijn. Linksvoor leidt het bloemkozijn–om–de–hoek een frivolere zijkant in, culminerend in een geheel opengewerkte achtergevel.

Functionele indeling

De plattegronden zijn helder van opzet. Op de begane grond is een denkbeeldige as van voordeur naar terrasdeur leidend. Haaks hierop markeert een wand die is geplaatst van zijgevel tot zijgevel het onderscheid tussen de open leefruimte en de overige ruimtes. De leefruimte is een grote overzichtelijke ruimte waarin ook het keukeneiland is opgenomen. De genoemde wand voorziet ter plaatse van het keukeneiland in inbouwapparatuur.
De overige, dienende ruimtes zoals bijkeuken, entree, meterkast, garderobe, trap en kantoor, zijn uiterst compact en functioneel ingepast in de voorste zone van de woning. Een rechte steektrap leidt je naar de fraaie verdieping met zicht op het driehoekige venster. Door juist op de verdieping de ontsluitingsas in de andere richting te plaatsen ontstaat er een interessant ruimtelijk spel.

HOUSE BAETENS - FIRM BUT FAIR

The intersection of a planned green strip and an existing avenue provide an architectural opportunity this a two-storey dwelling. The first floor appears to be cumbersome and heavy materialised: dark bricks with continuous seams result in an abstract rugged character. The second floor will be a wooden shaft: lighter in colour, weight and design.

LA CASA BAETENS - LA FIRMA PERO LA FERIA

La intersección de una vía verde ya planificada con la existencia de una avenida, proporciona una oportunidad arquitectónica para una vivienda de dos pisos. La primera planta se materializa como robusta y con peso: ladrillos oscuros con costuras continuas, causan un carácter rocoso abstracto. El segundo piso se configura en un eje de madera: con más ligereza en colores, peso y diseño.

Opdrachtgever
fam. Baetens
Oplevering
februari 2007
Werkzaamheden
Ontwerp en directie
Ontwerpteam
ir. Alex Jager, architect
ir. Rogier Janssen, architect
ir. Rob Bergervoet, architect
Adviseurs
Constructie: MADAR, Delft
Aannemer
Bussman, Winterswijk
Fotografie
Rene de Wit
BijlageGrootte
PDF icon Huis_Baetens_JagerJanssen.pdf704.04 KB