Restaurant / penthouse Het Bosch

Waterpanorama

Restaurant 'Het Bosch' door JagerJanssen in samenwerking met DREISSEN architecten is gelegen op een fantastische lokatie aan De Nieuwe Meer in Amsterdam, op een steenworp afstand van de Zuidas [gevoelsafstand eindeloos].

Het ontwerp kent twee verschillende gezichten: een gezicht naar de haven toe en een gezicht naar De Nieuwe Meer. Beide gezichten ontlenen hun uitstraling aan de kwaliteiten van de omgeving. Het havengezicht is ruw, in vorm en materialisatie aansluiting zoekend bij de belendende kenmerkende architectuur. Het gezicht naar De Nieuwe Meer is horizontaal, weids en vooral verfijnd van opzet. Het gebouw toont hier breed glazen glimlachend haar uitnodigende interieur. 

plattegronden begane grond en verdieping van Restaurant Het Bosch te Amsterdam

onder: begane grond met restaurant | boven: verdieping met private bar, sanitair en penthouse

Het gebouw staat op 8 stalen buispalen met een wanddikte van 32 mm. Elke buispaal is 23 meter lang en weegt maar liefst 7,2 ton. Vier van deze buispalen worden over het water aangevoerd. Ze zullen vanaf een drijvende heistelling in de grond worden geslagen.

Opdrachtgever Ferry van Houten:

De creativiteit en het 'out of the box denken' zijn voor mij de belangrijkste positive punten wanneer ik aan de samenwerking met JagerJanssen Architecten denk. Er wordt aandachtig geluisterd naar de wensen en ervaringen van de ondernemer/opdrachtgever en het bureau komt met oplossingen die het effect en het ontwerp versterken

Door het gebouw op te tillen ontstaat vanuit het restaurant een panoramisch uitzicht over De Nieuwe Meer. Bijkomend voordeel is dat de ruimte onder het gebouw plaats biedt aan 6 sloepen. Door gebruik te maken van duurzame, geprefabriceerde massieve houten elementen is de verwachte bouwtijd slechts enkele maanden.

Klik hier om naar de website van Het Bosch te gaan.

Het interieur

Centraal element in het restaurant is het matzwarte meubel, de centrale 'machine' waarin spoelkeuken, bijkeuken, receptie, kassa, open keuken met uitgifte en lounge een eigen plek en sfeer hebben gekregen. De contouren van dit meubel zijn strict bepaald, en worden door een lichtlijn nog eens aangezet. Zo ontstaat een herkenbaar element dat er vanuit elke hoek toch weer anders uitziet. Verantwoordelijk voor de styling was Contrast Interior, interieurbouwer DeLade nam de uitvoering voor zijn rekening.

 

concept schema restaurant Het Bosch

Opbouw van het concept, van links naar rechts:

  • de havenkant van het restaurant is gesloten, aan de zuidwestzijde ontrolt zich het panorama;
  • door het gebouw op te tillen ontstaan 6 ligplaatsen voor sloepen onder het gebouw;
  • om binnen het bestemmingsplan te blijven krijgt het gebouw aan de havenkant 3 parallelle nokken. Het sluit daardoor tevens architectonisch aan bij de bestaande loodsen;
  • de gevelcompositie ontstaat door één doorgaande dichte gevelbeweging te introduceren;
  • het resultaat: een bijzonder gebouw op een bijzondere plek

Motivatie Restaurant Het Bosch Houtprijs 2012

Restaurant 'Het Bosch' door DREISSEN architecten & JagerJanssen architecten BNA is gelegen op een fantastische lokatie aan De Nieuwe Meer in Amsterdam, op een steenworp afstand van de Zuid-as [gevoelsafstand eindeloos].

vormgeving

Van meet af aan heeft hout als bouwmateriaal voor de vervangende nieuwbouw van restaurant Het Bosch centraal gestaan, zowel voor het interieur als het exterieur. Vanwege de ligging aan een sloepenhaven is in vormgeving aansluiting gezocht bij de karakteristieke houten loodsen die het gebied kenmerken. De precieze vorm van het gebouw is bedacht ten gevolge van enkele strakke randvoorwaarden. Zo lag een maximale nokhoogte van 9 meter vast en was een dakhelling van 15 verplicht. De door de opdrachtgever gewenste stapeling van botenhuis, restaurant en penthouse paste daar qua hoogte normaliter niet in. Door een slimme vondst is dat toch gelukt: in plaats van één enkel zadeldak is gekozen voor drie kleinere nokken op rij aan de havenzijde, waardoor de goothoogte omhoog kon worden gebracht. De nokken dicteren een reeks driehoekige houten dakschilden die zich geleidelijk uitstrekken tot een enkele horizontale lijst aan De Nieuwe Meer zijde. Het aantal nokken valt samen met de structuur van het gebouw en de daarmee gepaard gaande constructieve velden.
In het interieur is er voor gekozen om de gelamineerd vuren spanten, de Ligno-Force DVW momentvaste verbindingen en de kruislaaghouten vloer- en wandelementen in het zicht te laten. Zo profiteert de bezoeker maximaal van de positieve eigenschappen van het materiaal hout: er heerst een prettige sfeer, de akoestiek is bijzonder aangenaam, het heeft een natuurlijke uitstraling en een hoog afwerkingsniveau.
Het exterieur zoekt met name aan de havenzijde aansluiting bij de omliggende karakteristieke bebouwing. De buitenzijde is bekleed met verticale delen van zwart geïmpregneerd FSC-gecertificeerd Plato hout. De oppervlakte is met opzet gelaten zoals de delen het Platoniseer-proces verlaten, om zo de oorsprong van het product inzichtelijk te maken. Wie goed kijkt ziet op onregelmatige afstand nog de afdrukken terug van de latten waarop de delen te drogen hebben gelegen.

kwaliteit

Een van de redenen om voor kruislaaghouten vloer en wandelementen te kiezen is de uitstekende oppervlakte kwaliteit van het product, waardoor het mogelijk is om ruwbouw en afbouw te integreren. Mede ingegeven door de beperkte bouwtijd, maar ook door de sfeer en uitstraling van het materiaal. Dit onderscheidt zich van andere prefab-braches, met een zeer menselijk gebouw als resultaat.
Het spreekt voor zich dat de toegepaste geveldelen FSC-gecertificeerd zijn, het kruislaaghout zelfs PEFC-gecertificeerd. 

duurzaamheid

Door de kwaliteiten van het materiaal hout integraal toe te passen in de architectuur van het gebouw zijn de drie pijlers van het begrip duurzaamheid ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’ in een uitstekende balans:

people – hout is tijdloos, zorgt voor een goede akoestiek, een warme menselijke uitstraling, ‘ademt’, heeft een aangename geur en stoot geen schadelijke stoffen uit in het interieur.
planet – als boom is hout onderdeel van de natuur, slaat het CO2 op waardoor het de aanwezigheid van broeikasgassen in de atmosfeer vermindert.
profit – korte bouwtijd, dus minimale inkomstenderving. Integrale aanpak van draagconstructie, wanden, vloeren levert vanwege de hoogwaardige eigenschappen van hout een besparing op, juist ook op de lange termijn.

imagoversterking van de houtbranche

Voor het positieve imago en de bekendheid van houtbouw in Nederland is het geweldig dat er op zo’n prachtige prominente plek in de hoofdstad, nabij luchthaven Schiphol en zakendistrict de Zuid-as zo’n visitekaartje is verrezen dat grotendeels publiek toegankelijk is. Het restaurant loopt fantastisch en is dan ook vrijwel dakelijks goed gevuld met culinaire gasten, die tijdens een ontspannen lunch of diner uitgebreid de tijd hebben om het alom aanwezige hout op zich te laten inwerken. Al met al een positieve totaalervaring!

'HET BOSCH' Boathouse/Restaurant/Penthouse

Restaurant ‘Het Bosch’ by JagerJanssen in collaboration with DREISSEN architects is located at a superb location on the Nieuwe Meer lakeside [Amsterdam, NL], a stones throw away from the Southern Amsterdam business district.

The Design has two distinct faces: one towards the marina and one facing the Nieuwe Meer lake. Both faces derive their qualities and appearance from the surroundings. The marina side is rough, seeking relation with boat hangar architecture. The lake facade is more horizontal, broad and refined. Large transparent surfaces exhibit the restaurant interior. The characteristic roof intermediates between these two aspects: it morphs from 3-pithced roof to a straight edge. This space saving configuration makes it possible to fit the desired program into the tight prescribed envelope.

A magnificent few from the restaurant is created by lifting the built volume. This intervention gives room to a storage space for 6 sloops underneath the restaurant. By using a durable and prefab construction of laminated wooden elements, the building time is significantly reduced.

 

 

'HET BOSCH' restaurante/penthouse/embarcadero

La construcción del restaurante es el primer paso en la renovación de todo el muelle, marcando el paso de la transformación de la zona urbanísitica. El frente del muelle es la parte que obtiene el carácter más público. En el sitio de la actual nave en ruinas, hay en desarrollo una construcción transparente de dos plantas. DREISSEN y JagerJanssen arquitectos participan intensamente en la planificación de la zona.

La totalidad del muelle necesitaba una actualización. En la impresión de la posible situación final deseada, el muelle tiene un carácter más público y se fortalece la relación con el agua por todas partes.

Se ha intendado conservar la atmósfera original mediante la aplicación de una reconocible madera oscura en el revestimiento del restaurante, almacenes y otras construcciones. Esta materialización tradicional otorga en ciertos lugares una especificación o interpretación contemporánea. 

Restaurante/penthouse/embarcadero 'Het Bosch' está situado en una ubicación fantástica en el lago De Nieuwe Meer en Amsterdam, a un tiro de piedra de Zuidas. El restaurante tiene, en la parte que da al agua, una fachada completa de cristal para disfrutar las vistas de forma óptima.

El diseño tiene dos caras diferentes: una cara al puerto y una cara al lago De Nieuwe Meer. Ambas caras derivan su apariencia s las cualidades del medio ambiente. La cara del puerto es rugosa, buscando la conexión en forma y materialización en la distintiva arquitectura contigua. La cara al lago De Nieuwe Meer es horizontal, panorámica y sobre todo refinada de intenciones. El edificio muestra aquí amplios ventanales acristalados que invitan sonrientes a entrar en su interior.

Las restricciones en la planología no facilitan la realización del programa deseado. El plan establecido de toda la zona indica hacer construcciones con una altura máxima de 9 metros y con una pendiente en el tejado de al menos 15 grados en cubiertas a dos aguas.

Con algún ingenio arquitectónico se ha logrado que el extenso programa que se había pensado, se ajuste de una forma lógica a la ubicación. Con la configuración de tres tejados contiguos a dos aguas con ligera pendiente, la altura de la cubierta queda menos limitada, de forma que deja suficiente espacio para dos pisos y un embarcadero cubierto. 

El edificio se levanta en ocho pilares cilíndricos de acero. Con esta elevación el restaurante ofrece una vista panorámica del lago De Nieuwe Meer. Una ventaja adicional, es que el espacio bajo el edificio puede albergar hasta seis barcos. 

Mediante el uso sostenible de elementos sólidos prefabricados de madera, se ha podido construir en un tiempo record.

Projectnummer
2008313
Opdrachtgever
Marina Het Bosch OG BV
Oplevering
10.10.10 [oplevering restaurant]
Status
Opgeleverd
Werkzaamheden
alle architectenwerkzaamheden inclusief interieurontwerp
Ontwerpteam
in samenwerking met Roeland Dreissen [Dreissen Architecten]
Alex Jager
Rogier Janssen
Marijn Boterman
Adviseurs
Constructie: H.E. Lüning Adviesbureau voor technische houtconstructies B.V.
Aannemer
Reimert / Ubink
Interieur: DeLade BV
Fotografie
John Lewis Marshall
BijlageGrootte
PDF icon 120327_2008313_Het Bosch_NL.pdf1.53 MB
PDF icon 120327_2008313_Het Bosch_EN.pdf1.05 MB
PDF icon NRC_Lux_Het_Bosch.pdf259.64 KB