BNA bezigheidstherapie

Op 21 januari ontvingen we van de BNA een uitgebreide brief, waarin de vernieuwde website werd aangekondigd. ‘Belangrijke vernieuwing is de profiel- en portfoliofunctie: in een gemakkelijk toegankelijke database staan de gegevens van alle BNA-leden en hun bureaus. Als BNA-lid kunt u hieraan projecten toevoegen, zowel aan uw persoonlijke profiel als aan dat van uw bureau. Hiermee wordt een online verzameling van projecten opgebouwd, die opdrachtgevers kunnen gebruiken bij hun architectenselectie’, zo stond er te lezen. Iets verderop vonden we de handleiding van 2 A4-tjes.

 

Ik voel nattigheid. Had ik immers in 2007 niet al een aantal JagerJanssen projecten online gezet op de BNA site? Was ik daar destijds niet al geruime tijd mee bezig geweest – plaatjes selecteren, op maat maken, teksten inkorten en/of juist verlengen, projectinformatie opzoeken – en had ik toen niet al mijn twijfels geuit over het nut en de noodzaak van wéér een projectendatabase [naast sites als architectenweb.nl, mimoa.eu, dearchitect.nl, architectuur.nl, bouwwereld.nl, archined.nl, archello.com etc.], nu betaald door de leden van de BNA nota bene, dus ook door mij? 

Gauw inloggen, even kijken welke projecten we toentertijd ook al weer hadden geupload. Wat blijkt: de 5 door JagerJanssen in 2007 ingezonden projecten zijn verdwenen! Juridisch medewerker Sherryl Jacott bemande net op die achtentwintigste januari de telefonische BNA helpdesk en moest mij schoorvoetend bekennen dat onze oude gegevens zijn weggegooid. 

 

Mijn broek zakte af. In de 4 pagina’s tellende brief kunnen alle leden lezen dat met hun geld ten tweeden male een lege projectendatabase is opgeleverd. En nu maar hopen dat de circa 1500 bureauleden allemaal een dagje vrij willen maken om 4 projecten te uploaden. Rekent u even mee? 1500 bureaus × 4 projecten × 2 uur per project = 12.000 uur te investeren door de aangesloten bureaus. Uitgaand van 1700 uur per jaar kunnen hier 7 mensen fulltime een jaar mee bezig zijn. Alstublieft dankuwel. Dan liever 11% korting op het lidmaatschap 2011.

Excellente bedrijfsvoering

Gelukkig gooien we hier bij JagerJanssen geen data weg en kunnen we mail terugzoeken tot ver terug. Want zoals ik reeds suggereerde was de eerste BNA projectendatabase in 2007 me ook al in het verkeerde keelgat geschoten. Bij wijze van hoge uitzondering volgt hier een mailwisseling uit 2007 tussen mij en de BNA/architectenweb.nl:

 

Ik heb een goed idee. Voor architecten is het veel te ingewikkeld om op allerlei sites projecten te plaatsen, elke site heeft eigen restricties e.d. Tevens duur om zulke 'projectenmodules' te ontwikkelen naar tevredenheid. Mijn idee is dat jullie een deal sluiten met architectenweb. Deze projectenmodule werkt naar behoren, de site wordt goed geïndexeerd door google en wellicht kunnen jullie regelen dat alle bna architecten een aantal projecten mogen uploaden [en bij de bna-leden-accounts komt dan vanzelfsprekend het bna logo]. Lijkt me perfect!

Voordelen: architectenweb heeft plotseling veel meer projecten [dus site werkt beter], architectenweb krijgt bepaalde vergoeding van bna, bna kan zich richten op andere zaken, bna leden zijn verzekerd dat hun projecten goed vertoond en gevonden worden.

[16.04.2007 JagerJanssen aan BNA]

 

en na 4 dagen ploeteren schreef ik:

 

Verder denkend kom ik tot de conclusie dat het volgens mij verspilde moeite en energie is voor de bna om zo'n projectenapplicatie te ontwikkelen. Kun jij dit namens mij ergens in de groep gooien, bij wie kan ik dit aanhangig maken? 

[18.04.2007 JagerJanssen aan BNA]

 

tegelijkertijd heb ik een mail aan architectenweb.nl gestuurd:

 

Wij zijn lid van de bna, en nu blijkt dat de bna ook een projecten database aan het maken is, waar wij als bna leden onze projecten kunnen uploaden. Misschien een idee voor jullie om eens met ze te gaan praten, het lijkt me onzinnig als iedereen een projectendatabase gaat zitten maken... 

[18.04.2007 JagerJanssen aan architectenweb.nl]

 

architectenweb.nl schrijft dezelfde dag nog terug:

 

Dank voor de tip. We hebben de BNA al een tijdje geleden aangeboden om projecten van BNA leden die op Architectenweb.nl door te plaatsen op BNA.nl en tevens het aanbod gedaan dat alle BNA leden gratis een project mogen plaatsen op architectenweb.nl en op BNA.nl

Helaas heeft de BNA een andere koers gekozen, wij zijn daar ook een beetje verrast over omdat wij in onze optiek een prachtig voorstel hebben gedaan voor de BNA leden.

 

De volledigheid gebiedt te zeggen dat ik op 3 mei 2007 ook nog een mailreaktie van de BNA ontving, waarin aan de kern van de zaak voorbij werd gegaan en om deze reden hier niet wordt aangehaald.

 

Schoenmaker hou je bij je leest

De BNA is een mooie club, en uiteraard zijn er soms initiatieven waar niet iedereen even blij mee is. In onderhavig geval lijkt het alsof mijn mooie club koste wat het kost wil volharden in het uitbrengen van een eigen projectendatabase, die zonder content voorlopig uiteraard waardeloos is. Als ‘nieuwkomer’ zal het bovendien niet meevallen om marktaandeel te veroveren. Een projectendatabase is slechts zinvol als zowel content als applicatie continu up–to–date en compleet zijn, tot in lengte van jaren. Wat ons betreft is dit geen taak voor de BNA, dus stellen we nogmaals voor om de digitale koers bij te stellen door strategische allianties te zoeken met andere partijen, zodat er over 3 jaar niet weer een nieuwe lege projectendatabase wordt aangekondigd. 

 

Ondertussen wens ik ons allen sterkte met het inzenden van vele fraaie projecten. Alleen dan kan onze investering worden terugverdiend.

 

Lees het artikel in pdf formaat.

 

achtergronden:

 

 

Wordpress tag: 
BNAportfolio
Wordpress category: 
Architectuur