BNA Studiemiddag: “Alles wat je altijd al had willen weten over architecten.... maar nooit durfde te vragen"

Rotterdam -- Gek zijn we ook eigenlijk, architecten. Vrijwillig liet een groot aantal BNA architecten zich gistermiddag in Rotterdam op de pijnbank leggen. De uitnodiging voor deze [zelf]studiemiddag luidde als volgt en deed reeds het ergste vermoeden:

 

Architecten zijn niet praktisch, hebben geen verstand van kosten, denken alleen maar in mooie plaatjes, maken alleen wat ze zelf willen, zijn lastig, kunnen geen processen beheersen en zo voort en zo voort. Vrijwel alle architecten worden regelmatig geconfronteerd met dit soort vooroordelen, vaak geuit door personen of partijen waarmee ze aan een project samenwerken. En - laten we eerlijk zijn - architecten bedienen zich regelmatig van vergelijkbare uitspraken als het gaat om aannemers, ontwikkelaars of gebruikers.

 

Kennelijk is er sprake van onbegrip tussen de partners in het bouwproces. Bovendien bevatten vooroordelen vaak een kern van waarheid. Reden genoeg dus om die partners eens uit te nodigen om - buiten de spanning van een specifiek project - te vertellen wat ze dwars zit aan het denken of functioneren van "de architect". Vanzelfsprekend leidt dat tot adviezen voor de praktijk. Met als doel om van elkaar te leren en met meer begrip voor elkaars rol samen te werken.


Tijdens de studiemiddag met de titel "Alles wat je altijd al had willen weten over architecten maar nooit durfde te vragen", gaan een bouwkostendeskundige, een bouwmanager, een aannemer en een ontwikkelaar in op de rol en het functioneren van de architect. Ze vertellen uit eigen ervaring over veelvoorkomende misverstanden en problemen. En natuurlijk is er ruimte voor discussie.

 

BNA studiemiddag

Onder toeziend oog van moderator Bert van Meggelen [staand] probeert Nanne de Ru [centraal zittend] de vooroordelen van bouwers Remmert Honig [links] en Willem Bax te pareren

Wordpress category: 
Architectuur