JagerJanssen pakt de dubbel!!

Rotterdam -- De uitreiking van de 'Architect van het Jaar'-prijs vond zaterdag 29 november plaats in het Nederlands Architectuur instituut [NAi] te Rotterdam. JagerJanssen was het enige genomineerde bureau uit de havenstad. Voor deze gelegenheid stak het bureau strak in pak, en niet voor niets, zo bleek al gauw! Dankzij alle publieksstemmen wonnen zij allereerst de publieksprijs. Niet lang daarna ging de categorieprijs eveneens naar JagerJanssen. Rudy Uytenhaak ging er met de poet [lees: over-all prijs] vandoor. Rudy: gefeliciteerd!

Uit handen van Jeroen van Oostveen en Martijn Postmus ontvingen Alex Jager en Rogier Janssen van JagerJanssen de publieksprijs. JagerJanssen was goed voor meer dan 28% van de stemmen, dus alle stemmertjes: bedankt! Foto van architectenweb.

Voor de gelegenheid was een schitterende film vervaardigd door Jim van der Hoeven. "Ehm.., naar de ehm... kroeg", was desgevraagd het antwoord op de vraag wat te doen als we zouden winnen.

Vreugde na het in ontvangst nemen van de prijzen.


Meer informatie over dit geweldige initiatief is te vinden op www.architectvanhetjaar.nl en op www.architectenweb.nl.

Het juryrapport zei het volgende over JagerJanssen: Categorieprijs "JagerJanssen Architecten uit Rotterdam. Zij kozen voor de trefwoorden 'abstraheren' en 'concretiseren' en beschreven hun bijdrage aan de vakgemeenschap onder de kop 'Dialoog'. De jury is onder de indruk dat deze jonge architecten in zo'n korte tijd al zoveel voor elkaar hebben gekregen, en vindt het in het algemeen dapper om in deze tijd een architectenbureau te beginnen. Ze waren overigens de enigen die een presentatie zonder beelden van eigen werk hadden voorbereid. Ze konden zich zo concentreren op het gesprek met de jury over hun eigenzinnige aanpak, met onder meer de maximale inzet van het communicatiemiddel internet en het verkrijgen van een officieel gecertificeerde status voor hun bureauproces. Het al gerealiseerde werk toont eveneens eenvoudig, logisch en consequent. De jury heeft tenslotte bewondering voor de wijze waarop ze hun - vaak traditioneel denkende - opdrachtgevers aan de hand meenamen in hun architectonische visie en oplossingen. Het is voor de jury dan ook een genoegen om de categorieprijs voor kleine bureaus toe te kennen aan JagerJanssen Architecten!"

Publieksprijs
Tot besluit de door Architectenweb georganiseerde publieksprijs. Binnen een week werd de nieuwsbrief 20.167 keer geopend, het bijbehorende nieuwsbericht werd 5.683 keer gelezen en er werden in totaal 1.382 unieke stemmen via internet uitgebracht.

De stemverdeling was als volgt:

 • Geusebroek Stefanova - 3,5 %
 • Marlies Rohmer - 4,3 %
 • Cepezed - 7 %
 • Rudy Uytenhaak - 8,9 %
 • Onix - 13,3 %
 • Faro - 16,6 %
 • Paul de Ruiter - 17,9 %
 • Met als onbetwiste winnaar het architectenbureau JagerJanssen Architecten met meer dan een kwart, te weten 28,3 % van de uitgebrachte stemmen.

De juryleden

 • Machiel van Dorst - TU Delft
 • Bernard Hulsman - NRC Handelsblad
 • Robert Winkel - Mei Architecten

Tot besluit van dit bericht willen we graag de jury bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen, Kees van der Hoeven voor de perfecte organisatie en voorts iedereen die op ons heeft gestemd! p.s. Ook willen we graag Alcoa, sponsor van de prijs, bedanken voor de taart die we daags na de prijsuitreiking mochten ontvangen!

Wordpress category: 
Architectuur