Microloft pakt zilver!

Rotterdam -- Architectuur is een serieus vak, zo bleek eens te meer toen onze ietwat olijke inzending voor de eerste ronde van de jonge Architecten prijs 2012 tevergeefs poogde enige humor in de architectuur aan te brengen. Een beschamende 57e plaats wat het gevolg.

Daar wij van JagerJanssen reeds sinds jaar en dag pleitbezorger zijn van meer humor in de architectuur is het niet lastig je de dubbele teleurstelling die ons ten deel viel voor te stellen. Een ideaal moment om definitief de prijsvraagcultuur in de architectuurwereld de rug toe te keren dus. Of toch nog eenmaal de rug rechten en gaan voor de winst? Na een gedegen zelf gefinancierd ontwerpend onderzoek en grondige analyse van winnende prijsvraagingrediënten besloten we dat we klaar waren om een volstrekt serieus, goed doorwerkt architecturaal plan te maken, dat menig jurylid moeite zou kosten er niet de kwaliteit van in te zien.

En zo werd Microloft een feit. Goed voor zilver in de tweede ronde van de Jonge Architectenprijs 2012! Kennelijk hoeft winnen niet leuk te zijn...

Microloft door JagerJanssen architecten BNA

Explode view toont de verschillende componenten waaruit de Microloft is opgebouwd

Microloft door JagerJanssen architecten BNA

De Microloft is van alle gemakken voorzien

Microloft door JagerJanssen architecten BNA

Zo is er een volwaardig twee-persoonsbed ondergebracht in een slimme lade

Microloft door JagerJanssen architecten BNA

Een kijkje in de keuken...

Microloft door JagerJanssen architecten BNA

De opgave van de tweede ronde luidde als volgt:

"Ontwerp een eenvoudige woonunit in een bestaand kantoorgebouw.

- De woonunit moet zodanig als (interieur)object worden vormgegeven dat deze bouwkundig wordt 'losgehouden' van de bestaande gebouwconstructie, want hij moet tevens bruikbaar zijn als solitaire woonruimte, bijvoorbeeld in een lege fabriekshal. 

- De ruimte voor bewoning (door één persoon) is bruto ongeveer 15 m2 groot, zodat er op de bijgevoegde kantoorplattegrond zo'n 25 tot 30 units een plaats kunnen krijgen (koppeling van twee units t.b.v. woonruimte voor twee personen moet mogelijk zijn).

- Elke unit bevat een eenvoudige toilet/douchecombinatie, een bescheiden kitchenette en een of meer opstelmogelijkheden voor een bed. Benodigde aan- en afvoerleidingen bevinden zich in een verhoogde vloer of worden aangevoerd vanuit het plafond."

Wordpress category: 
Architectuur