Snijpunt excursie Central Post

Rotterdam, 10 juni -- Een bescheiden delegatie van JagerJanssen bezocht op 3 juni de door Snijpunt georganiseerde rondleiding door het in restauratie zijnde Central Post. Het in 1959 voltooide gebouw is ontworpen door de Gebr. Kraaijvanger en deed tot 1992 dienst als expeditie knooppunt van de PTT. Sinds 2004 prijkt het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst van Rotterdam.

foto van buiten

 

In opdracht van Central Post CV, een samenwerking tussen LSI project investment en Maeyveld B.V. ontwierpen Claus & Kaan een plan voor het realiseren van ca. 49.000m2 kantoren en publieke plint in de slab, en parkeervoorziening in de kelder en op het perron.

Het gebouw is destijds als een maatpak ontworpen voor het beoogde functie van expeditieknooppunt. Tussen de kantoren en trappenhuizen op de kop van het gebouw bevinden zicht de dubbel hoge productievloeren. Deze worden gedragen door enorme betonnen liggers die overspannen tussen grote schijven/kolommen in de gevelzone.

Om herbestemming rendabel te krijgen voorziet het plan van Claus & Kaan in extra infrastructuur en vloeren die door middel van jukken tussen de productievloeren zijn gehangen. Door deze los te houden van de gevels is gepoogd de suggestie van dubbele hoogte behouden, en wordt het gevelbeeld niet aangetast.

Het beoogde ruimtelijke effect wordt vooral  op de tussen verdiepingen enigszins getemperd door de verlaagde plafonds, computer vloeren en beperkte lichtinval door de dubbele klimaatgevel en verdiepingshoge doorval beveiliging. Laatstgenoemde is door Claus & Kaan ontworpen als glazen balustrade, maar ten behoeve van de verhuurbaarheid uitgevoerd als verdiepingshoge glaswand.
Dit alles niet tegenstaande het  hoge afwerkingsniveau dat door bouwstof en rollen isolatie heen schemerde.

Wordpress category: 
excursies