Overtuin architecten is een samenwerkingsverband van Joke Vos, Alex Jager en Rogier Janssen.
Overtuin architecten initieerde, ontwierp en begeleidde samenbouw project Overtuin: een extra tuin, samen met je buren.

We wilden graag tegelijkertijd een stukje stad en een kleinschalig woonbuurtje maken. Het binnengebied van Overtuin heeft wat extra maat. In aanvulling op de eigen tuinen van de huizen hebben we daar een collectieve tuin gerealiseerd. 

Een ‘groene oase van rust’ in de hectiek van de stad. Deze gedachte legde de basis voor de materialisatie van het plan. Bovendien was het een goede aanleiding om er een hechte community omheen te vormen. 

We hebben ons laten inspireren door de historische overtuin. Veel landgoederen hadden vroeger een extra tuin aan de overzijde van de weg. In Overtuin maken we een hedendaagse variant met een collectieve tuin in het hart van het plan, in aanvulling op de eigen buitenruimte. 

Rond de Overtuin en het half verdiept gelegen compacte parkeerveldje zijn vier verschillende plekken te onderscheiden met elk een eigen karakteristiek: aan de levendige stadsboulevard, grondgebonden of gestapeld, of juist aan de rustige dijk of het nieuwe plantsoen en met een verschillende oriëntatie op de zon.

Architectenteam:

Joke Vos

Rogier Janssen

Alex Jager