De Kastanje tuin

18 Luxe appartementen op een steenworp van hartje Utrecht

In 2011 werd JagerJanssen gevraagd een papieren plan te optimaliseren, waarvan het hoofdvolume reeds was vastgelegd. Omdat er al een welstandsadvies lag, mochten ook de gevels slechts minimaal worden aangepast. Binnen deze beperkingen hebben wij een aantal slimme samenhangende architectonische en organisatorische ingrepen gedaan. Met als resultaat een eigentijds en ruimtelijke appartementengebouw waar we met elkaar trots op zijn.

In een notendop:

  • We hebben de plattegronden van de 18 riante appartementen zijn geoptimaliseerd. Bovendien is er een [uitwisselbare] differentiatie in plattegronden aangebracht, zodat kan worden ingespeeld op actuele marktontwikkelingen;
  • Aan de speeltuinzijde [oost] waren geen buitenruimtes met te openen delen mogelijk vanwege de zware geluidsbelasting van de Eykmanlaan. Door de geluidsluwe gevel te verleggen naar de atriumzijde [westzijde] is de mogelijkheid gecreëerd om de volledig gesloten serres uit te voeren als buitenruimte, zodat de appartementen de kwaliteit krijgen die je mag verwachten in een lommerrijke wijk als Tuindorp;
  • De atriumzijde [west] kenmerkt zich door een grote glazen voorzetwand voor alle appartementen langs, om het geluid van het treintracé tegen te houden. We hebben de galerijen verbreed, zodat ter plaatse van de appartementen een privé-zone ontstaat;
  • De entree bevond zich aan deze atriumzijde en had een onlogische verkeersafwikkeling. De entree en verkeersafwikkeling hebben we geoptimaliseerd. Bovendien hebben we de uitstraling van het atrium verbeterd;
  • De indeling van de half verdiepte parkeerbak hebben we overzichtelijker en daardoor veiliger gemaakt onder meer door het clusteren van alle bergingen;
  • Qua materialisatie hebben we kwalitatief een verbeteringsslag gemaakt.

geluidsbelasting

De forse geluidsbelasting van diverse zijden heeft er toe geleid dat het gebouw een aantal verschillende gezichten gekregen, die door een consequente materialisatie wel met elkaar in verband zijn gebracht:

  • De oostzijde
    Aan de speeltuinzijde bevindt zich speeltuin ‘De Pan’, aan deze zijde zijn de balkons prominent. De houten materialisatie van de balkons verwijst naar de binnengevel aan de westzijde. 
  • De zuidzijde is bijzonder terughoudend vormgegeven, om de zuiderburen geen overlast te geven.
  • De westzijde
    Aan de atriumzijde is met name de gebouwhoge glazen voorzetgevel opvallend. Deze glazen voorzetgevel heeft tot doel om de westgevel van het gebouw aan te kunnen merken als geluidsluwe gevel. De gevel bestaat uit elkaar als vertikale schubben overlappende glazen panelen. Deze schubben structuur zorgt voor ventilatieopeningen aan de zuidzijde, en is juist gesloten richting de geluidsbelasting uit het noorden. Dicht en open tegelijk, zonder bewegende delen. De glazen gevel is bovendien voorzien van vertikale houten lamellen in een schijnbaar willekeurig verband, om voor de zuiderburen eventuele hinderlijke reflecties weg te nemen. De entree bevindt zich in deze glazen gevel.
    De glazen ‘schubben’ houden het geluid vanuit het noorden tegen, terwijl ze juist ventileren naar de zuidzijde.
  • De noordzijde is uitgevoerd als dove gevel. 
    De scherpe hoek aan de noordoost zijde is afgerond. Enerzijds als formalistische handreiking richting het monument, anderzijds om het gebouw een vriendelijke uitstraling te geven voor bezoekers van Utrecht die via de Eykmanlaan komen

het atrium

Het atrium speelt een centrale rol in ons geoptimaliseerde plan. Via de centrale entree kom je in het atrium. Het atrium is vanwege brandveiligheidseisen uitgevoerd als buitenruimte. De ‘binnengevel’, de eigenlijke gevel van de appartementen binnen in het atrium, is uitgevoerd in hout, in contrast tot de bakstenen oostgevel. Door gebruik te maken van hout ontstaat een intiemere sfeer, en wordt bovendien geluid geabsorbeerd.

Om op een van de opvallend brede galerijen te komen kun je uiteraard de lift of de trap nemen. Zowel trap als lift geven telkens een fraaie blik in het atrium. Om op de eerste galerij te komen kun je ook de alternatieve, dramatische route nemen over de luie treden in het atrium. 

De woningen worden ontsloten door de brede beton galerij van 1800mm, waarvan 1000mm tot de eigenlijke verkeersruimte behoort. De resterende 800mm is uitgevoerd in hout, en hoort daardoor gevoelsmatig de appartementen toe. De buiten de woning [!] geplaatste meterkasten versterken dit gevoel van privacy. Deze 800mm zone wordt door de bewoners gebruikt als informele buitenruimte, zodat er een vrolijke, persoonlijke en levendige binnengevel onstaat.

 

uit de verkoopbrochure:

Welkom in de Kastanjetuin, een kleinschalig appartementengebouw aan de rand van de groene Jaren ‘30 woonwijk Tuindorp. In deze sfeervolle omgeving woont u comfortabel in een groene omgeving en op steenworafstand van het centrum van Utrecht.

Nergens in Utrecht lijkt het hectische leven van de stad zo ver weg als in deze rustige omgeving. De bladeren van de oude kastanjebomen ritselen op het ritme van een fris briesje, terwijl op de achtergrond zachtjes het geluid van spelende kinderen hoorbaar is. Er heerst een prettig soort geborgenheid, bijna alsof de tijd geen vat heeft gekregen op het leven hier. Door dit ontspannen sfeertje heeft Tuindorp wel wat weg van een rustiek plattelandsdorpje.

Luxe appartementen op een centrale locatie

Tuindorp is één van de meest gewilde wijken in de omgeving van Utrecht en vormt een prachtig decor voor de Kastanjetuin. De achttien appartementen zijn van alle gemakken voorzien en bieden luxe en comfort in een rustige en veilige omgeving. Bij elk appartement hoort een eigen parkeerplaats en berging gelegen in de ondergelegen parkeergarage.

Er is keuze uit vier verschillende woningtypen, elk met hun eigen unieke kenmerken. De appartementen zijn ruim, licht en bieden vele luxe extra’s. De appartementen zijn met een beukbreedte van acht meter ruim opgezet en hebben veel natuurlijke lichtinval. Door de inrit van het terrein aan de Parkzijde te realiseren en de uitrit aan de zijde van de Prof. Dr. Magnuslaan, wordt het bereiken van het terrein vereenvoudigd. Via de entree aan de Atriumzijde kunt u veilig uw post ophalen, vuilnis wegbrengen etc.Er zijn zowel onder- als bovengronds meer dan voldoende parkeermogelijkheden. Er is zelfs extra ruimte beschikbaar in de vorm van een achttal garageboxen.

Appartementen met een eigen gezicht

De Kastanjetuin bestaat uit achttien appartementen, een halfverdiepte stallingsgarage met 25 parkeerplaatsen, acht garageboxen. Bezoekers parkeerplaatsen op het maaiveld. U heeft de keuze uit vier verschillende woningtypen: één hoekwoningvariant en drie standaard varianten met elk hun eigen unieke kenmerken.

Bij de optimalisatie van de appartementen is rekening gehouden met leefbaarheid, wooncomfort en duurzaamheid. Veertien appartementen hebben een gebruiksoppervlakte van ruim 106 m² en een buitenruimte van ca. 8 m². De gebruiksoppervlakte van de vier hoekappartementen meet maar liefst ca.145 m² en deze appartementen beschikken zelfs over twee buitenruimtes. Bij het ontwikkelen van de plattegronden is zoveel mogelijk bergruimte mee ontworpen waardoor moderne, heldere, overzichtelijke en goed indeelbare appartementen zijn ontstaan. Elk appartement heeft een eigen berging en er is voldoende parkeergelegenheid.

 

plattegronden model A en model C

Hierboven zijn 2 mogelijke plattegronden weergegeven. De bergruimte is zoveel mogelijk mee ontworpen, zodat de vertrekken allemaal helder en overzichtelijk blijven. De verblijfsruimten zijn voorzien van grote puien [ramen]. 

 

Kastanjetuin Utrecht door JagerJanssen architecten. Foto: OSSIPKastanjetuin Utrecht door JagerJanssen architecten. Foto: OSSIPKastanjetuin Utrecht door JagerJanssen architecten. Foto: OSSIPKastanjetuin Utrecht door JagerJanssen architecten. Foto: OSSIPKastanjetuin Utrecht door JagerJanssen architecten. Foto: OSSIPKastanjetuin Utrecht door JagerJanssen architecten. Foto: OSSIPKastanjetuin Utrecht door JagerJanssen architecten. Foto: OSSIPKastanjetuin Utrecht door JagerJanssen architecten. Foto: OSSIPKastanjetuin Utrecht door JagerJanssen architecten. Foto: OSSIP
Projectnummer
2011389
Opdrachtgever
Nina Kremers iov Stamhuis
Oplevering
2017
Status
opgeleverd
Werkzaamheden
DO/TO/Esthetische begeleiding
Ontwerpteam
ir. Alex Jager, architect
ir. Rogier Janssen, architect
Medewerkers
ir. Cisca de Jong
Adviseurs
Bouwkundig: Lineair Bouwmanagement
Constructie: Geelhoed
Berekeningen: LBP
Impressies: DPI
Aannemer
Stamhuis Bouw
Fotografie
OSSIP van Duivenbode

Gerelateerd