Eigentijdse gezinswoning

Ruimtelijk wonen op de grens van Drenthe en Overijssel

Het ontwerp aan de Havixhorst heeft aan oostzijde een aantal verbijzonderingen gekregen. Dit is dan ook de gevel die de eerste en onuitwisbare indruk op de nietsvermoedende achteloze of juist architectuurgeïnteresseerde voorbijganger zal achterlaten. Genoemde gevel heeft een subtiele knik meegekregen die de basis legt voor de verdere morfologische uitwerking van de woning zoals we later zullen zien. Ter verbijzondering van de entree is plaatselijk een hap uit het volume genomen als verwelkomend gebaar. Bovendien sta je hier beschut tegen allerhande meteorologische voorvallen.

plattegronden huis Jaap&Judith

De gevel aan de westzijde is vrijwel helemaal blind, op één pui na die de garage [annex toekomstig atelier] voorziet van daglicht. Deze is echter door een baksteenvoile aan het zicht onttrokken en speelt derhalve geen rol van betekenis in de gevelcompositie. De dakschilden springen voorts in het oog, de dakvensters lijken hier schots en scheef in aangebracht! Deze trompe-l'oeil echter is een direct gevolg van de subtiele hoekverdraaiing en de eis vanuit het bestemmingsplan om een dakhelling van minimaal 30º te realiseren.

Eenmaal binnen ontvouwt zich een ruimtelijk schouwspel. De riante living staat middels een vide in open verbinding met de bovenverdieping. Het schuine dakvlak daalt tot aan de achtergevel, benadrukt hiermee de diepe achtertuin-op-het-zuiden en biedt de argeloze zonaanbidder een plek.

Centraal in de living treffen we voorts de kookplek aan en als we verder lopen wordt onze nieuwsgierigheid beloond met een zicht- annex verkeersas naar boven. De vertikale verkeersafwikkeling vindt plaats in een zone aan de westzijde langs een blinde wand, om het zicht juist in lengterichting te dwingen. Strategisch geplaatste dakvensters voorzien de zone van daglicht -- uiteraard waterpas aangebracht in de helling van het dakschild.

De ontsluiting van de vertrekken op de verdieping liggen in dezelfde zone. Als de deur naar de masterbedroom open staat kijk je direct over de tuinen van de tegenoverliggende woningen heen richting Overijssel. 

Projectnummer
2011375
Opdrachtgever
Jaap van Leeuwen en Judith Visser
Oplevering
juli 2012 [interieur]
Status
opgeleverd op 04.10.12
Werkzaamheden
alle architectenwerkzaamheden
Ontwerpteam
Alex Jager
Rogier Janssen
Medewerkers
Cisca de Jong
Adviseurs
Bouwbesluit: Tom Grootscholten
Constructie: IGE
Aannemer
Harcom Bouw
Fotografie
Ossip van Duivenbode
BijlageGrootte
PDF icon Voorontwerp woning Meppel1.76 MB
PDF icon Definitief ontwerp woning Meppel1.29 MB

Gerelateerd