Gezinshuis op de pier

Create@Müllerpier kavel 21

De Müllerpier in Rotterdam is een voormalige havenpier aan de westzijde van het stadscentrum. De wigvormige pier is aan drie zijden omsloten door water. Het stedenbouwkundige plan werd tussen 1998 en 2003 door KCAP gemaakt en bestaat uit een aantal blokken die parallel zijn gelegd aan de oost- en westkades. Tevens is een paar blokken gedraaid. Een en ander resulteert op ooghoogte in een vloeiende aaneenschakeling van wigvormige stedelijke ruimten. Zie hieronder een beeld van KCAP:

Create@Müllerpier is gesitueerd op de kop van de pier en bestaat uit 28 geschakelde zelfbouw kavels, met variabele beukbreedtes, gegroepeerd in een carrévormig blok rond een mandelig binnenterrein. Om het plan een eenduidige en robuuste uitstraling te geven passend bij de rest van de architectuur van de blokken op de Müllerpier, werd voor alle kavels dezelfde baksteen voorgeschreven [Eems van Strating].

De ontwikkeling is verdeeld over twee fases. Begin 2015 is de verkoop van de kavels aan de waterkant [kavels 1 t/m 18] gestart. Fase II, waarvan K28 het sluitstuk vormt, telt tien kavels [19 t/m 28] , vier langs de noordelijke rand en zes aan de oostzijde, die in de verkoop zijn gegaan op het moment dat de bouwplannen van fase I hun voltooiing naderden. De kavels liggen op een schitterende locatie aan de Maas. Water en vrijheid gaan hier hand in hand met de stedelijkheid van winkels, horecagelegenheden, scholen, sportschool en de tramhalte om de hoek. 

Create kavel 21

De woning van María, Alex en Daniél is gelegen op kavel 21, dat onderdeel uitmaakt van het oostblok. Het is een bijzonder kavel want slechts 4800 mm breed. Gelukkig is opdrachtgever Alex zelf architect, dus is het hem wel toevertrouwd hier een compacte en toch riante gezinswoning in te schoenlepelen. Mede door de vensters uitgekiend te richten op de omgeving worden de kwaliteit en weidsheid van de plek maximaal benut. De uitgestrekte ruimte wordt als het ware de woning binnen getrokken.
De vier woonlagen bieden allereerst een in twee lagen gestapelde woonkamer met vide en toegang tot een ruim terras, daar boven de slaapvertrekken met badkamer en tot slot de luxe van een pied-á-terre voor opa en oma, met als klap op de vuurpijl toegang tot het fraaie dakterras met 360 graden uitzicht over de havenstad.
Al dit moois gaat schuil achter een geraffineerde gevel met z'n strategisch geplaatste vensters en subtiele verbijzonderingen in het metselwerk. Ogenschijnlijk losjes verspreid over de voorgevel treffen we uitstekende koppen, die het strenge ritme van het Vlaams verband verzachten. De compositie wordt gecompleteerd door een subtiele overgang naar Braziliaans verband [opengewerkt metselwerk], afgezoomd door een geprononceerde lijst in een formeel patroon van afwisselend uitstekende stenen.

zelfbouw kavels Rotterdam zwart aluminium kozijnen met strating bakstenen braziliaans metselwerk -- opengewerkt metselwerk -- western red cedar houteiken latten 70mmeiken latten 70mm naad 10mm nis met annie sloan verf en waxforbo coral classic antraciet mat gaat goed samen met eiken latten, strating bakstenen, holonite dorpel en mijn schoeneneiken latten, vide met touw random gespannen en planten
Projectnummer
2016465
Opdrachtgever
María, Alex en Daniél
Oplevering
december 2019
Status
opgeleverd
Werkzaamheden
alle architectenwerkzaamheden
Ontwerpteam
Alex Jager, architect
Rogier Janssen, architect
Medewerkers
Michelle Kox
Martijn Feenstra
Aannemer
Bouwbedrijf Kon, Goudriaan
Fotografie
eigen kiekjes