Huis Dijk

Geef me de ruimte

"In het noorden van Nederland wordt een nieuwe stad gebouwd. Blauwe Stad. Een stad zo groot als Amsterdam of Groningen (omtrek ca. 23 km). Maar met slechts 1500 huizen. Dit betekent dus enorm veel leefruimte, rust, natuur en water. Vrijwel alle, zeer ruime, kavels zijn rechtstreeks verbonden met een nieuw, uitgestrekt meer van 8 km2. Dit meer staat weer in verbinding met het Winschoterdiep, de Dollard, de Waddenzee en de rest van Nederland. Kortom, ruimte, ruimte en nog eens ruimte. Blauwe Stad is dan ook, zonder overdrijving, het meest spectaculaire landschapsproject sinds de drooglegging van de IJsselmeerpolder."

De familie Dijk heeft een kavel in 'Het Riet': de eilandengroep ten oosten van het meer. Op dit kavel hebben we een woning ontworpen die bestaat uit een duidelijke huid met daaronder de woonvolumes. De woning kijkt uit over het water. Het bouwvolume bestaat uit een woning met daarover als een deken een heldere en eenduidige huid. De huid wordt uitgevoerd in antracietkleurige eternit golfplaten. Het basis volume wordt bepaald door de huid van het huis waarin buitenmuur en dak in elkaar overlopen. Deze huid is het leidende element in het ontwerp. De woning binnen de huid is zacht, uitgevoerd in een lichte houten gevelbeplating. Vanuit de woning wordt het gevoel van ruimte maximaal ervaren door ontworpen zichtlijnen over het weidse Groningse landschap. Door het woonvolume op te tillen en te plaatsen op een terugliggend souterrain lijkt het geheel boven het maaiveld te zweven.

Plattegronden van Huis Dijk te Blauwestad

Souterrain, begane grond en verdieping van huis Dijk te Blauwestad.

HOUSE DIJK - MAKE ROOM!

The facades and the roof of this dwelling comprise one entity. The skin, consisting of anthracite-coloured corrugated sheets, is worked open in strategic places in order to let the environment in. Maximising this effect, the entire dwelling is positioned one metre above ground level. A spacious lower ground floor is the result.

CASA DIJK - ¡DAME ESPACIO!

Las fachadas y la azotea de esta vivienda comprenden una sola entidad. La piel, compuesta de placas a modo de canalones en antracita, se abre en sitios estratégicos para dejar entrar el ambiente exterior al interior. Para reforzar este efecto, la vivienda entera se coloca a un metro sobre el nivel de la tierra. Una planta de entresuelo muy espaciosa es el resultado.

 

Projectnummer
2005208
Opdrachtgever
fam. Dijk
Oplevering
Medio 2007
Status
opgeleverd
Werkzaamheden
Ontwerp en uitvoering
Ontwerpteam
ir. Alex Jager, architect
ir. Rogier Janssen, architect
ir. Sanne Braakenburg, architect
Aannemer
ir. Marcel van der Sluis
Fotografie
SAPh | Rob de Jong
BijlageGrootte
PDF icon Huis_Dijk_JagerJanssen.pdf997.66 KB