Overmaas | Overtuin

Een extra tuin, samen met je buren!

Een extra tuin, samen met je buren! Dat is wat we realiseren in Overtuin aan de Laan op Zuid in Rotterdam.

Dit zelfbouwproject is een initiatief van Overtuin Architecten, het samenwerkingsverband van Joke Vos met Alex Jager en Rogier Janssen [JagerJanssen architecten]. Met twee buurplannen maakt Overtuin deel uit van Overmaas. En dat is weer een pilot project van de gemeente Rotterdam om ruimte te geven aan het bouwen voor particulieren, die zich collectief georganiseerd hebben [CPO]. In januari 2019 wordt de eerste paal geslagen.

In ons deelplan hebben we ons laten inspireren door de historische overtuin. Veel landgoederen hadden vroeger een extra tuin aan de overzijde van de weg. In Overtuin maken we een hedendaagse variant met een collectieve tuin in het hart van het plan. Daarnaast hebben alle woningen een eigen buitenruimte, die bij de appartementen bijna de maat van een tuin heeft gekregen.

Rond de Overtuin en het half verdiept gelegen compacte parkeerpleintje zijn vier verschillende plekken te onderscheiden met elk een eigen karakteristiek: aan de levendige stadsboulevard of juist aan de rustige dijk of het nieuwe plantsoen, grondgebonden of gestapeld, en met een verschillende oriëntatie op de zon. Voor elke plek is een specifiek woningtype ontworpen. De smalle, hoge stadswoningen zijn uitbreidbaar aan de tuinzijde. De brede dijkwoningen kunnen de derde laag volledig, deels of geheel niet bebouwen. De plantsoenwoningen zijn specials, ze vangen de hoekverdraaiingen van de plot op. De appartementen zijn vrij indeelbaar of te splitsen in twee halve lofts.

De aardkleur van de baksteen op de bovenste lagen is geïnspireerd op de naam van het plan. De verdiepingshoge plint aan de straat metselen we in een chique, lichtgrijze steen. Aan de Laan op Zuid contrasteert deze plint met het antraciete beton van de margestrook tussen de voorgevel en het openbare trottoir. Lage muurtjes markeren de woningen. De grote tegels ertussen kunnen door de bewoners worden vervangen door planten.

De tuingevels worden voor het grootste deel afgewerkt met verduurzaamd hout met een half transparante afwerking. Het hout markeert de zones, waarin de achtergevel kan verschuiven. De gevels spelen in op de achterliggende plattegronden door uit een bibliotheek van verschillende kozijntypen de gewenste te kiezen en die vervolgens in een ontspannen rechthoekig raster te plaatsen.

De indeling van de plattegronden zijn op maat ontworpen samen met de kopers. In een proces van samenbouw ontstaat ruimte voor bijzondere koperswensen. Zo kiest een bewoner aan de Laan op Zuid voor een kas op het dak. Die wens hebben we vertaald naar een bijzonder architectonisch accent, een Overtuintje in de wolken.

Specificaties Overtuin:

  • collectieve mandelige tuin
  • collectief mandelig parkeerpleintje
  • 13 grondgebonden woningen in 3 typen [stadswoningen, dijkwoningen en plantsoenwoningen]
  • appartementenblokje met 7 appartementen [inclusief dubbellaags penthouse]
  • kopers: voor ~55% uit Rotterdam zuid, voor ~35% uit Rotterdam noord en voor ~10% van elders
Projectnummer
1405 Overmaas | Overtuin
Opdrachtgever
eigen initiatief
Oplevering
medio 2019
Status
in ontwikkeling
Werkzaamheden
alle
Ontwerpteam
Alex Jager, architect
Rogier Janssen, architect
Joke Vos, architect
Medewerkers
Michelle Kox
Eilien Neumann
Martijn Feenstra
Adviseurs
Lineair Bouwmanagement, Tom Grootscholten
IMd BV
Aannemer
Bouwbedrijf Boot

Gerelateerd