Samenbouw Overhoeks [CPO]

Samen bouwen aan prettige buurtjes

Samenbouwproject Overhoeks vormt het sluitstuk van bouwblok Overmaas. De naastgelegen deelplannen Overture, Overtuin en Overmaat zijn in 2020 gereedgekomen. Ook het laatste deelproject Overhoeks wordt op een nieuwe manier ontwikkeld. Er komt geen ontwikkelaar aan te pas. De toekomstige bewoners zijn lid van de vereniging van opdrachtgevers. Samen vormen zij de bouwgroep.

Overhoeks wordt in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ontwikkeld, binnen een gestructueerd proces dat is uitgeschreven in een helder Plan van Aanpak. De planopzet, prijsindicatie van de woningen en een financieel kader zijn de basis voor de planpropositie. Op basis van de propositie vindt de ledenwerving plaats.

De leden in spé verenigen zich in een Vereniging van Opdrachtgevers en weten waar ze aan beginnen: plan, stappen, geld en organisatie. 
Voor de deelprojecten van Overmaas werd een bijzondere CPO variant gevolgd waarin de architecten het project initiëren, het proces begeleiden en de plannen tot in detail uitwerken. Geïnteresseerden verenigen zich in een Vereniging van Opdrachtgevers, waarvan startbestuur en statuten al zijn voorbereid. De leden betalen wat het project kost, niet meer en niet minder. De plankwaliteit is leidend bij deze manier van ontwikkelen. 

Het plan

OVERHOEKS bestaat uit een appartementengebouw aan de Paul Krugerstraat en gezinshuizen langs de Laan op Zuid en de Hilledijk. 
Tussen de huizen en onder het appartementengebouw ligt een overdekte, gemeenschappelijke parkeergarage, met parkeerplaatsen voor een aantal woningen en plek voor twee deelauto’s. Op het dek erboven komt een daktuin en daarboven een reeks terugspringende gemeenschappelijke terrassen voor de appartementen als extra buitenruimte. 

De huizen

Er komen 8 huizen in OVERHOEKS, waarvan 4 aan Laan op Zuid en 4 aan de Hilledijk. De huizen zijn ruim 7 meter breed en 4 lagen hoog. Door hun extra breedte hebben ze bijzondere indelingsmogelijkheden en veel licht.

De appartementen

Het appartementengebouw heeft een plintlaag met daarin onder meer een bedrijfsruimte, de hoofdentree en de bergingen. Daarboven liggen 7 woonlagen met 47 appartementen.
De 21 compacte CITY appartementen van ca. 64 m² zijn georiënteerd op de Paul Krügerstraat. De appartementen op de hoeken zijn ca. 90 m2. Twee penthouses op de bovenste verdieping zijn maar liefst 160 m2.

 

Opbouw van OVERHOEKS: op de kop – aan de Paul Krugerstraat – een appartementengebouw met bedrijfsruimte en huizen langs de Hilledijk en de Laan op Zuid. In het hart van het gebouw ligt een collectieve tuin met daaronder een stallingsgarage.

CITY appartement in Overhoeks RotterdamHOEK appartement in Overhoeks RotterdamTERRAS appartement in Overhoeks RotterdamOverhoeks RotterdamCollectief terras Overhoeks Rotterdam
Projectnummer
2019476
Opdrachtgever
eigen initiatief / VVO
Oplevering
2023
Status
in aanbouw
Werkzaamheden
alle architectenwerkzaamheden, projectmanagement
Ontwerpteam
JagerJanssen architecten [Alex en Rogier]
Bureau Massa
De Nijl architecten
Aannemer
Gebr. Verschoor, Pernis
Fotografie
eigen impressies
BijlageGrootte
PDF icon Overhoeks inspiratieboek10.95 MB