Samenbouw Overtuin

Een extra tuin, samen met je buren!

Dit samenbouwproject is een initiatief van Overtuin Architecten, het samenwerkingsverband van Joke Vos met Alex Jager en Rogier Janssen [JagerJanssen architecten]. Met twee buurplannen maakt Overtuin deel uit van Overmaas, een pilot project van de gemeente Rotterdam om ruimte te geven aan het bouwen voor particulieren, die zich collectief georganiseerd hebben [CPO]. 

We hebben ons laten inspireren door de historische overtuin. Veel landgoederen hadden vroeger een extra tuin aan de overzijde van de weg. In Overtuin maken we een hedendaagse variant met een collectieve tuin in het hart van het plan, in aanvulling op de eigen buitenruimte. 

Rond de Overtuin en het half verdiept gelegen compacte parkeerveldje zijn vier verschillende plekken te onderscheiden met elk een eigen karakteristiek: aan de levendige stadsboulevard, grondgebonden of gestapeld, of juist aan de rustige dijk of het nieuwe plantsoen en met een verschillende oriëntatie op de zon. 

Voor elke plek is een specifiek woningtype ontworpen. De smalle, hoge stadswoningen zijn uitbreidbaar aan de tuinzijde. De brede dijkwoningen kunnen de derde laag volledig, deels of geheel niet bebouwen. De plantsoenwoningen zijn specials, ze vangen de hoekverdraaiingen van de plot op. De appartementen beslaan een hele verdieping en zijn vrij indeelbaar of te splitsen in twee halve lofts.

De consequente materialisatie zorgt voor een herkenbaar en samenhangend buurtje dat zich ongedwongen voegt in de stedelijke structuur. De verdiepingshoge plint aan de straat is gemetseld in een chique, lichtgrijze steen. De aardkleur van de baksteen op de bovenste lagen refereert aan de naam van het plan.

Aan de Laan op Zuid contrasteert deze plint met het antraciete beton van de margestrook tussen de voorgevel en het openbare trottoir. Lage muurtjes markeren de woningen. Het fraai gelede en iets terugliggende appartementenblokje geeft het stedenbouwkundig gewenste hoogte-accent. Aan de Hilledijk sluiten de bredere en lagere woningen juist weer goed aan op de Afrikaanderwijk.

De binnengevels rondom de collectieve tuin zijn voor het grootste deel afgewerkt met verduurzaamd hout met een lichte afwerking, als neutrale achtergrond voor een fijn groen binnengebied dat momenteel wordt ingericht door de bewoners in samenwerking met Stichting Tussentuin. Het hout markeert eveneens de zones, waarin de achtergevel kan verschuiven. De gevels spelen in op de achterliggende plattegronden.

Specificaties Overtuin:

  • collectieve mandelige tuin
  • collectief mandelig parkeerpleintje
  • 13 grondgebonden woningen in 3 typen [stadswoningen, dijkwoningen en plantsoenwoningen]
  • appartementenblokje met 7 appartementen [inclusief dubbellaags penthouse]
  • kopers: voor ~55% uit Rotterdam zuid, voor ~35% uit Rotterdam noord en voor ~10% van elders
Impressie van OvertuinImpressie van Overtuin
Projectnummer
1405 Overmaas | Overtuin
Opdrachtgever
VvO Overtuin [eigen initiatief]
Oplevering
laagbouw juli 2020, appartementen oktober 2020
Status
opgeleverd
Werkzaamheden
alle architectenwerkzaamheden, projectmanagement
Ontwerpteam
Alex Jager, architect
Rogier Janssen, architect
Joke Vos, architect
Medewerkers
Michelle Kox
Eilien Neumann
Martijn Feenstra
Adviseurs
Lineair Bouwmanagement, Tom Grootscholten
IMd BV
Aannemer
Bouwbedrijf Boot
BijlageGrootte
PDF icon Samenbouw Overtuin Rotterdam3.63 MB

Gerelateerd