Villa aan de bosrand

Genieten op de overgang tussen binnen en buiten

familie BK kocht een kavel in Waterrijk, een prachtig en riant stuk grond dicht tegen de bosrand. In 2015 startten we met een boeiend ontwerpproces, waarbij het ontwerp langzaam maar zeker in z'n huidige verschijningsvorm groeide. 

Rogier aan het werk met magic sand

het ontwerp 

Het hoofdgebouw vormt samen met de carport een architectonisch ensemble. De hoogte van beide daken wordt begrensd door een fictief vlak dat begint ter plaatse van de zuidhoek van de kavel, en stijgt tot aan de maximale bouwhoogte van 10 meter in de tegenovergelegen noordelijke hoek. Om het dakvlak ervaarbaar te maken in de compositie hebben we het fictieve vlak in de zuidhoek ónder ooghoogte laten beginnen. Zo wordt het dak met recht een vijfde gevel.

Het ensemble carport-hoofdgebouw vormt een haakse hoek langs het openbare gebied, zodanig dat de zuidgeoriënteerde tuin een fijne geborgenheid biedt voor het gezin.

de kavel, de boomgaard en  de bosrand

uitgangspunten gevel

De gevel van de villa bestaat voor een groot deel uit metselwerk. Het metselwerk vormt een aaneengesloten sliert, en is de drager van de vorm. Deze metselwerk sliert heeft op een paar plekken houvast aan het maaiveld. De contravorm van de metselwerk sliert is telkens een alternatieve vlakvulling: een metalig vlak, glasvulling of een speciale steen op de begane grond.

We zijn terughoudend met gevelopeningen in de metselwerk sliert. Te veel openingen tast de vorm aan. Openingen in het metselwerk vlak zijn daarom telkens óf een enkel solitair raam, die mogelijk vrij komt van het vlak [vooruit steekt], óf verborgen achter een stenen voile [braziliaans metselwerk].

De meeste gevelopeningen zitten echter in de contravormen. De afmetingen van de contravormen zijn daar op afgestemd.
De metselwerk sliert wordt met name aan de zuidoost kant verbijzonderd door variaties in het metselwerk.

de woning

plattegronden van de begane grond en de eerste verdieping

patio | JagerJanssenopengewerkt metselwerk | JagerJanssenbeeld vanaf de groenstrook | JagerJanssenbeeld vanaf de groenstrook | JagerJanssenvilla BK vanuit de tuin | JagerJanssenvilla BK gefilterd licht | JagerJanssenvilla BK gefilterd licht | JagerJanssenimpressie villa BK | JagerJanssenimpressie villa BK | JagerJanssen
Projectnummer
2015448
Opdrachtgever
familie BK
Oplevering
2019
Status
opgeleverd
Werkzaamheden
alle architectenwerkzaamheden
Ontwerpteam
Alex Jager, architect
Rogier Janssen, architect
Medewerkers
Michelle Kox, assistent ontwerper
Saskia Moerenhout, assistent ontwerper
Adviseurs
Lineair Bouwmanagement
MADAR, constructeur
Fotografie
beeld en impressies: JagerJanssen